Cum cumperi bijuterii cu diamante certificate international?

Sunt foarte putini cei care cunosc cu adevarat aceasta piata exclusivista. Pentru majoritatea, diamantele sunt ceva pretios si, oarecum logic, scump. Mai mult, combinatia intre diamante si aur ne da o bijuterie pe care o putem aprecia, in functie de gusturi, educatie sau…bugete. Am intrebat acolo unde intuiam ca vom gasi si un raspuns care sa ne multumeasca. Lucian Constantinescu, Directorul de Comunicare al Diamante.ro ne lamureste in interviul de mai jos.

Rep. Ca un cumparator de buna credinta ce sunt, eu am dreptul sa nu stiu. Si nu din superficialitate ci pur si simplu pentru ca sunt interesat sa achizitionez bijuterii din aur cu diamante, frumoase si…atat. Ma ajuta certificarea internationala sa nu ajung victima vreunei escrocherii?

LC. Categoric, da. Certificarea diamantului de catre un Laborator Gemologic recunoscut international, asigura clientul ca primeste ceea ce a comandat. De cele mai multe ori, vanzatorul unei bijuterii o sa-ti spuna cate ceva despre caracteristicile diamantului: culoare G-H, claritate VS. Este un raspuns evaziv, dat in general de profesionistii intr-ale comertului, nu in gemologie. Astfel ti se poate induce o anume “rusine” de a intra in detalii fiindca ti-e teama sa nu intrebi ceva pueril. In plus, vanzatorul iti poate da senzatia ca ti-a oferit absolut toata informatia de care aveai nevoie.

Ca sa eviti situatia asta, este recomandat ca diamantul sa fie certificat de un laborator gemologic international. Treaba asta functioneaza ca o garantie suprema a veridicitatii pietrei si nu aduce costuri in plus la valoarea diamantului.

Sunt laboratoare specializate care doar asta fac si sunt un reper pe bursa de diamante.

Manufacturile importante sau dealerii din Bursele de Diamante nu isi permit sa vanda diamante necertificate gemologic.

Nu voi intra acum in profunzimea acestui subiect fiindca este foarte tehnic si, cel mai probabil, plictsitor.

Rep. Bun si atunci un vanzator corect ce ar trebui sa-mi spuna?

LC. Dupa parerea mea raspunsul complet ar trebui sa fie asa: acest diamant are culoare G, claritate VS1, taietura, simetria si polish-ul: Excelente. Fluorescenta: medie si este certificat de laboratorul international IGL, cu seria D88968493IL, avand gravura laser de siguranta BE569. Si toate aceste informatii le gasiti scrise in certificatul gemologic prezentat si fizic, in magazin, si online pe site-ul laboratorului gemologic.

De cele mai multe ori, vanzatorul nu mentioneaza nimic despre taietura, polish si simetrie. Aceste caracterisitici influenteaza impactul vizual al diamantului si implicit si valoarea lui. Spre exemplu, taietura: cu cat este taiat mai bine un diamant, cu atat va straluci mai tare pentru ca va reflecta mai multa lumina. Si vom avea niste inele de logodna sau bijuterii din aur cu diamante, elaborate si spectaculoase.

Rep.Pare putin ciudat pentru un necunoscator faptul ca diamantele au un fel de numar de inmatriculare…

LC. Seria unui diamant este unica, aceasta se regaseste atat pe certificat dar si pe diamant. (se inscriptioneaza pe coroana, este partea subtire a diamantului, vizibila din lateral). Toate certificatele se pot verifica si online pe site-ul laboratorului, inainte de a face investitia. Atentie, se certifica numai diamantele naturale slefuite. Pentru moissanita, diamante sintetice sau alti substituti nu se elibereaza certificari.

In felul asta, tranzactia este 100% sigura si cumparatorul are garantii concrete ca face o investitie scutita de surprize neplacute.

Rep. Exista un moment anume pentru a investi in diamante?

Nu neaparat. Daca cineva isi propune sa faca din acest tip de investitii “un job”, va trebui sa urmareasca piata. Cererea si oferta influenteaza foarte mult pretul. Ce pot spune este ca, in perioada sfarsitului de an, preturile diamantelor cresc usor.

Rep. Inteleg de aici ca decizia de a lua o bijuterie la pret bun ar cam trebui luata din timp…

LC. Cam asa ceva. Cine vrea sa ofere de Craciun o bijuterie cu diamant, ar trebui sa o achizitioneze prin octombrie. Asta ca un “pont” de tinut minte…

Rep. Este evident ca diamantele, ca si aurul, sunt o investitie desteapta. Dar bijuteriile cu diamante? Ele pot fi o investitie, ca produs finit?

LC. Cu siguranta, tinand cont si de valoarea sentimentala. Numai ca raspunsul nu e asa de simplu si, daca imi permiteti, voi aborda acest subiect cu alta ocazie. Si va voi povesti atunci daca si unde exista oameni care au in seifuri mai multe inele de logodna cu diamante sau zeci de perechi de verighete din aur.

Sursa: http://www.ziare.com/life-style/bijuterii/cum-cumperi-bijuterii-cu-diamante-certificate-international-1461467

13 - apr.