Datorita progresului tehnologic s-a constat in ultima perioada pe segmentul de lux al bijuteriilor cu pietre pretioase, aparitia diamantelor sintetice.

Fara a fi familiarizat cu acest domeniu de activitate, poti sa te regasesti in situatia neplacuta in care la prima vedere sa nu poti face diferenta dintre un diamant natural si unul sintetic, ceea ce poate fi frustrant intrucat nu stii ce cumperi. Nici macar consacratul tester electronic atat de prezent in magazinele de profil nu poate clasifica diamantul sintetic obtinut prin metoda CVD de un diamant natural.

Ce este diamantul sintetic?

Pentru a nu exista confuzii este bine de adus in discutie conceptul de CVD. Acesta reprezinta de fapt un acronim pentru depunerea chimică a vaporilor. De aici deducem faptul ca diamantul sintetic este realizat prin tehnici CVD.

Cum se desfasoara intregul proces?

Ei bine, aparent lucrurile par complexe, dar la o privire mai amanuntita, se pot observa urmatoarele. Un material (carbonul, in cazul de fata) este depus dintr-un gaz (amestec de hidrogen si metan) pe un substrat, fiind astfel implicate reactii chimice. Aceasta metoda apare in anii ‘70/’80 si implica crearea in laborator a unor conditii de presiune si temperaturi similare cu cele din scoarta terestra din momentul formarii diamantului natural. Practic, procesul care dureaza milioane de ani in natura pentru a crea un diamant natural, este inlocuit cu o procedura de laborator care dureaza cateva saptamani.

Abordand acest subiect complex, pentru intelegerea deplina atat a tehnicilor folosite pentru realizarea diamantului sintetic, dar si a componentelor propriu-zise, se vede necesara explicarea unui alt concept si anume, diamantul nano-cristalin. Se pare ca prin re-nucleare forţată în timpul creşterii diamantelor, granulele de diamant pot fi păstrate foarte mici. Astfel, acest material se numeşte diamant nanocristalin sau ultra-nanocristalin (UNCD). Un aspect de subliniat ar fi acela ca materialul nu prezinta transparenta sau conductivitate termica, considerate proprietati unice ale diamantului. Aceste caracteristici, se pot determina numai in laboratoarele gemologice specializate, folosind aparatura performanta.

Facand astfel o comparatie intre diamantul sintetic si cel natural am ajuns la urmatoarele concluzii.

In primul rand, piata diamantului sintetic nu este una de miliarde asa cum este cea a diamantului natural. Motivatia fiind una simpla, majoritatea produselor cu diamant CVD sunt destinate aplicaţiilor tehnice care servesc nişe mici de piaţă (destul de rar pentru bijuterii).

In al doilea rand, diamantele naturale fata de cele sintetice prezinta o gama larga de proprietati ceea ce le face atat de valoroase in component bijuteriilor. Altfel spus, culoarea, claritatea, existenta micilor defecte si nu numai fac parte dintr-un sistem international de clasificare, asigurand autenticitatea si valoarea diamantului natural format in scoarta terestra in milioane de ani, ingloband miracolul formarii acestei pietre pretioase din energie pura.

Cum te asiguri ca diamantul pe care il privesti este unul natural?

Ei bine, cateva dovezi sigure si de necontestat ar fi ca bijuteria sa aiba certificatul de conformitate si marcaj sis a fie cumparata de la comercianti autorizati. Mai mult, diamantele cu carataj mai mare de 0,10ct. (3mm) sunt inscriptionate laser cu cod unic de siguranta si vin insotite de CERTIFICATE GEMOLOGICE eliberate de Laboratoare internationale acreditate (IGI, IGL, HRD, GIA).

24 - apr.