Titlul este mai degraba o provocare fiindca termenii suporta anumite nuante semantice destul de greu de delimitat. Si nu doar in limba romana.

Ceea ce poate parea “ieftin” pentru unii, cu siguranta este accesibil pentru altii.
Am ales sa intrebam oamenii care activeaza pe aceasta piata relativ exclusivista a bijuteriilor cu diamante cum vad lucrurile dintr-o perspectiva implicata.

“Pot combate usor ideea. Noi, spre exemplu, nu producem bijuterii scumpe ci valoroase. Unii vor spune ca e doar un alt cuvant, un alt sens. Nu e asa. Valoros inseamna mult mai mult decat scump”, spune Marian Constantinescu, CEO Diamante.ro/FIRESC.

Lamuriti partial si, mai degraba, cu o curiozitate starnita la maximum, ne-am aplecat ochii si urechile la aceasta piata stralucitoare ce pare destinata unui public mai aparte care “stie el ce stie”.

Experienta de a cauta un inel de logodna sau o pereche de verighete este una speciala, chiar si atunci cand nu ai nevoie de ele…la momentul actual si lasi ca totul sa ramana un demers jurnalistic si atat.

Ce vrei si ce nu vrei

Cautarea incepe online si continua prin magazinele fizice. Poti gasi un inel de logodna la 600 de lei sau la 14.000. Verighetele pot costa cat o masina bunicica. Si atunci ce faci? Iti stabilesti un buget realist pe sistemul “atat am si atat imi permit” si cauti… sa gasesti exact ce poti/puteti cumpara.

Marian Constantinescu (Diamante.ro): “Bugetul determina achizitia. Si atunci incercam sa orientam clienti sa obtina o bijuterie spectaculoasa la costul pe care si-l pot permite. Consultantii nostri isi asuma acest rol si clientii FIRESC sunt multumiti de acest sprijin. In 25 de ani am adunat nenumarate povesti interesante.

Clienti care, daca nu ne-ar fi ascultat, ar fi plecat cu o bijuterie banala pe care ar fi dat o suma importanta. Si asta doar pentru ca nu “potriveau” diamantul la culoarea aurului.

Sfaturile noastre au fost ascultate si rezultatul a fost o bijuterie-spectacol pe care clientul a platit o suma considerabil mai mica decat ar fi platit in varianta in care a ales singur piatra pretioasa”. Ce intelegem de aici este ca e bine ori sa fi hotarat/a, ori sa asculti pe cei care pot sa te clarifice.

Bijuteriile care nu sunt niciodata “ieftine”

Ati ramas surprinsi de multe ori sa vedeti niste “scoruri” ametitoare legate de bijuteriile din aur cu diamante si care sunt vehiculate cu pofta in media nationale si internationale.

Case celebre de licitati gazduiesc adevarate show-uri in care diamante cu carataje impresionante sunt vandute pe milioane de dolari ori cine stie ce colier cu zeci de pietre pretioase isi schimba propretarul de drept.

Dar la noi aici “pe pamant” situatia este putin alta. Nu vorbim de milioane de dolari dar vorbim de bijuterii care costa mici averi.

“Nu mi-a placut niciodata sa spun ca o bijuterie FIRESC costa x lei. Pentru ca ea nu costa, ea valoreaza mult mai mult decat o cifra exprimata intr-o moneda nationala. Este creatie, este design este maiestrie. Aurul si diamantul sunt doar ‘instrumente de lucru’ pentru bijutier si designer. Ceea ce te impresioneaza la o bijuterie nu este niciodata doar un singur lucru. Poate sa-ti placa un inel si sa nu poti, pur si simplu, sa spui de ce. Asta este arta. Desigur ca materialele au si ele importanta lor. In bani. Si ele fac o bjuterie valoroasa. Faptul ca noi nu lucram cu ‘aur la schimb’ ci doar cu aliaje pure este pentru ca vrem sa producem calitate. Un inel de logodna sau o pereche de verighete sunt experiente care trebuie traite si care merita toata atentia noastra”, spune Marian Constantinescu de la Diamante.ro.

 

Sursa text Ziare.com: http://www.ziare.com/life-style/bijuterii/bijuterii-din-aur-ieftin-vs-scump-1533597

15 - oct.